به نوشته دکتر ضيائي «چنانچه شناسايي شورشيان به عنوان طرف مخاصمه باشد موجب تبديل شدن درگيري به يک مخاصمه مسلحانه غيربينالمللي ميشود که ميتواند حقوق بشردوستانه کنوانيسيونهاي چهارگانه و پروتکل دوم (در صورت عضويت) را بر آن جاري سازد. همچنين اين وضعيت موجب ايجاد وضعيت بيطرفي براي دولتهاي ديگر ميشود. شناسايي به عنوان نماينده مشروع مردم (مانند شناسايي دولت انتقالي ليبي از سوي اکثر کشورها) تنها ميتواند کمک مالي به آنها را توجيه سازد (در عرفي بودن اين حق ترديد وجود دارد) و نميتواند به کمک نظامي منجر شود چرا که در اين حالت شناسايي از دولت مرکزي پس گرفته نشده و چنين مداخلهاي مداخله در امور داخلي خواهد بود. اما شناسايي به عنوان حکومت ميتواند کمک نظامي را ميسور سازد چرا که در اين حالت از نظر دولت شناساييکننده جاي دولت مرکزي و شورشيان عوض شده است و شناسايي از دولت مرکزي پس گرفته شده است. در اين حالت مفهوم مداخله در امور داخلي متحول ميشود و حقوق و تکاليف حکومت براي طرفين از قبيل امکان انعقاد معاهده و مصونيت نمايندگان و اموال آنها و البته مسؤوليت بينالمللي آنها در قبال يکديگر به وجود ميآيد.»
نگارنده سپس با طرح اين سوال که «آيا شناسايي شورشيان سوري به معني لغو شناسايي دولت مرکزي سوريه است؟ آيا شناسايي ائتلاف مخالفان سوري به عنوان نماينده مشروع مردم سوريه در هر صورت کمک به آنها را مشروع ميکند؟» پاسخ داده است که «شناسايي شورشان سوري به عنوان نماينده مشروع مردم سوريه صورت گرفته که موجب لغو شناسايي دولت مرکزي نميشود به همين دليل اين شناسايي يک شناسايي دفاکتو محسوب ميشود. اما شناسايي احتمالي شورشيان سوري به عنوان حکومت سوريه موجب لغو شناسايي دولت بشار اسد خواهد شد.»
به نوشته نويسنده وبلاگ حقوق بين الملل عمومي «بايد توجه داشت که شناسايي يک گروه شورشي به عنوان طرف مخاصمه و به طور اولي به عنوان نماينده مشروع مردم نياز به تحقق شرايطي دارد. شرايط سهگانه پروتکل دوم براي شناسايي شورشيان انقلابي به عنوان طرف مخاصمه و اين شروط بعلاوه شرط نمايندگي مردم سوريه براي شناسايي آنها به عنوان نماينده مشروع مردم سوريه لازم است. عدم فرماندهي ثابت و تشتت در گروههاي معارض، عدم کنترل مؤثر بر سرزمين سوريه و عدم رعايت حقوق بشردوستانه توسط ائتلاف مخالفان سوري و همچنين شرکت گسترده مردم سوريه در همه پرسي اصلاحات قانون اساسي در سال گذشته (مشارکت ?? درصدي و موافقت ?? درصدي)، شناسايي اين شورشيان را زودرس و نامشروع ميسازد. اوباما تأکيد داشته که «آنها بايد خود را به خوبي ساماندهي کرده، نماينده تمامي جناحها و احزاب بوده و خود را به نوعي فرآيند انتقال سياسي متعهد بدانند که در آن به حقوق زنان و اقليت ها احترام گذاشته شود.» مشخص است که در احراز اين شرايط تنها ابراز اميدواري شده است و همچنين به جاي توجه به موضوع رعايت حقوق بشردوستانه به موضوع حقوق بشر اشاره شده است!»